Rekruttering via netværk

Brugen af netværk er blevet et mantra, og vi hører så godt som kun om fordelene. Men der er også ulemper og faldgruber ved brug af netværk, når det gælder rekruttering. Oftest giver netværk kun adgang til folk, der ligner dem, vi har ansat i forvejen.
Leder vi derimod efter nye kompetencer og nye medarbejdergrupper, er netværksrekruttering ikke altid nok.

Fordele ved netværksrekruttering

En af fordelene ved at rekruttere via netværk er besparelse på annoncering og brug af rekrutteringsfirmaer.

En anden fordel ved netværksrekruttering er tidsbesparelsen. Man skal ikke bruge tid på hverken ansøgninger eller ufrugtbare jobsamtaler, fordi dem der kommer til jobsamtalen, ofte er 
velinformerede om, hvad de går ind til, og de vil ofte være højt kvalificerede.

Ulemper ved netværksrekruttering

Netværksdannelse finder typisk sted mellem individer, der minder meget om hinanden. Netværksrekruttering vil have en tendens til, at man rekrutterer i sit eget spejlbillede, dvs. at man leder inden for en begrænset del af den tilgængelige arbejdsstyrke og derved kommer til at afskære sig fra nogle vigtige kompetencer.

Ved ikke at gøre en stilling bredt tilgængelig risikerer man, at man ikke får kontakt med de bedste ansøgere, der kunne være interesserede i jobbet, hvis de havde kendt dets eksistens.

Rekruttering via netværk

Det er ikke ualmindeligt, at der aktivt gøres brug af belønnet netværksrekruttering, fx ved at udlove dusører, bonus eller specielle personalegoder til medarbejdere, der hjælper virksomheden med at finde nye kolleger. 

På jobmesser og karrieredage kan virksomhederne opbygge et netværk blandt eksempelvis de studerende ved at være til stede og snakke med dem. Dermed får de både fortalt om virksomheden og holdt sig opdateret om, hvad de studerende lægger vægt på i deres jobsøgning.