Søg jobbet

"Det er meget, meget få sekunder / linjer, du får til at skabe opmærksomhed. Men har du først skabt opmærksomhed på den positive måde, så får du tid."
René Rosenqvist, Rosenqvist VVS

Hvordan du søger en stilling afhænger af branche og virksomhedsstørrelse. Det afhænger af, om det er ejeren, direktøren, butikschefen eller HR-konsulenten, der skal tage stilling til ansøgning og CV. Men fælles for dem alle er, at de forventer, du er seriøs, motiveret og har lyst til at arbejde for netop dem. 

De forventer, at du er ærlig. At du ikke spilder deres tid. At du fremhæver den information, der er vigtig for dem –altså hvilke praktiske erfaringer og personlige egenskaber, der gør dig interessant netop til det job, du søger.

Ansøgning

Hvis du skriver til virksomheden

"Det vigtigste i en ansøgning er, at man ret hurtigt får et indtryk af, hvem personen er. Dér, hvor jeg kan se personen i dét, der er skrevet, og måden det er skrevet på - de ansøgninger, bruger jeg mest tid på."
CEO Lars Tversted, Zupa Recommended

 

"Folk, der ansætter, kan komme fra to skoler, den skole, hvor CV'et er vigtigst, og den skole, hvor ansøgningen er vigtigst, derfor er begge dele nødt til at være rigtig gode – men fælles er, at man har rigtig kort tid til at fange folks interesse i. Måske to minutter. Man skal altså ha' tænkt sig godt om, hvis man skal ha' en chance."
Thomas Hastrup-Leth, HR Business Partner, Sennheiser Communications A/S

Skriv kort og præcist. Din ansøgning skal være max en side. Delt op i afsnit , så den bliver overskuelig og let at læse. Det viser, at du har gjort dig umage. Husk e-mail adresse og telefonnummer, så man nemt og hurtigt kan få fat i dig.

En ansøgning skal vise personlighed. Giv den en fangende overskrift. Gør din ansøgning appetitlig for den, der skal læse den. Og lad den svare på, hvem det er, der søger; hvorfor du søger; hvad du kan tilbyde i forhold til det job, du  søger, og den virksomhed, du søger ind hos. 

Sæt det gerne i relation til jobbet, når du beskriver, hvem du er: ’Når jeg tester et produkt, ligger det mig på sinde at komme igennem alle processerne. Det skal være fejlfrit, når det kommer ud.’

Skriver du til et reklamebureau om, hvorfor du søger, er indfaldsvinklen måske 'Jeg har arbejdet for mange af jeres kunder, nu vil jeg godt arbejde for jer'. 

Opsummering 

Kort, præcis og personlig. Seriøs, men med et glimt i øjet. Interessant og relevant – så let (og så svært) er det med andre ord at skrive en ansøgning. 

Men det vigtigste er, at din ansøgning viser, hvem du er. At den fortæller, hvad du kan bidrage med, som er relevant for virksomhed og job. Hvis du skal være bogholder, er det måske ikke særlig relevant, at du taler fire sprog og spiller amatørteater. Det er muligvis mere relevant, at du har taget et aftenkursus i økonomi for andelsboligforeninger og i øvrigt sidder med fodboldklubbens regnskaber på fjerde år. Det viser, at du er interesseret i dit fag. At du bruger tid på at lære mere. Og at du samtidig er engageret og hjælpsom.

Kig altid dine ting igennem en ekstra gang. Giv ikke folk mulighed for at vælge dig fra, fordi du har sjusket. Det virker ikke overbevisende, at du skriver, du er god til dansk / detaljeorienteret / opmærksom / dygtig / ordentlig, og der så er otte slåfejl. 

Og husk, der er mange rigtige måder at søge job på.

"Hvis jeg var desperat efter et job, ville jeg altså skide på alle reglerne og så lave noget, der var helt anderledes. Se om ikke det gav noget. Selv dem jeg kender i de største danske virksomheder ville falde for en ansøgning, der var helt anderledes." 
CEO Lars Tversted, Zupa Recommended

Hvis du tager ud til virksomheden

"Jeg vil hellere snakke med folk (end at læse ansøgninger), så jeg synes det er fint, at man kommer forbi. Så kan vi se hinanden an. Hvis jeg ikke  lige har tid til en lang snak, kan vi aftale en anden dag."
Marina Mulinacci, butikschef, Farumhus Konditori

Det er typisk mindre virksomheder, der kan lide, at man kommer forbi uden aftale. I store virksomheder giver det mindre mening at komme uden aftale, for de fleste chefer og personalekonsulenter har travlt, er optaget af møder, ude af huset etc. Her kommer netværket ind – kender man nogen i virksomheden, der kan arrangere, at man får et uformelt møde med den relevante chef, er det en stor fordel.

Vælger du at møde personligt op, når du søger uopfordret, er der nogle ting, du med fordel kan forberede: 

 • Find ud af hvem du skal tale med og eventuelt, hvornår det er godt at komme forbi.
 • Tænk over hvad du vil sige om dig selv.
 • Tænk over hvad du eventuelt vil spørge om.
 • Du har kun ganske kort tid til at gøre et godt første indtryk. Derfor er forberedelse afgørende. På mindre end et halvt minut skal du nå at vække interesse med det, du siger. 

Forbered en indledning 'Jeg hedder Natalie og vil rigtig gerne arbejde for jer. Jeg læste om jer på hjemmesiden, og jeg kan især godt lide jeres tanker om at holde fast i det gamle håndværk. Har du mulighed for at tage en snak med mig nu, eller kan vi lave en aftale, så jeg kan fortælle lidt mere om mig selv ...' 

Tag dit CV med, så virksomheden har noget at huske dig på. Og følg op. Det viser både interesse og evne til at holde ved.

Hvis du ringer til virksomheden

Du kan ringe for at aftale et møde. Eller du kan ringe, før du sender en ansøgning, så du får mere at vide om stillingen. 

Hvis du ringer for at lave en aftale, så hav din 20 sekunders salgstale klar: 'Jeg hedder Lars og vil meget gerne have en halv time af din tid, når du kan finde et hul i din kalender. Jeg ved fra andre, at I gør meget ud af at servicere jeres kunder, og så tænkte jeg, at da jeg har stor erfaring på det område, fra mine tidligere job, så kunne det måske komme jeres kunder til gode ...'

Og husk at det handler om det første indtryk.

"Der skal altså ikke være larm og musik i baggrunden. Det virker sgu' useriøst og dumt. Jeg skal ha' nogen, der er velopdragne og virker søde og rare overfor kunderne. Dumhed og hensynsløshed. Det gør mig sgu' vred."
René Rosenqvist, Rosenqvist VVS

Hvis du vælger at ringe på en opslået stilling, så læs jobannoncen grundigt igennem først og find ud af, om der er noget annoncen ikke besvarer. At ringe til en virksomhed virker kun positivt, hvis du har noget relevant at spørge om – og det ikke i forvejen står i annoncen.

"Hvis man ringer, så skal man være sikker på, at man giver et yderligere godt indtryk! Man skal ikke ringe bare for at ringe. Det tager min tid ... Og man skal IKKE ringe og spørge om noget, der allerede står i annoncen.  Hvis man ringer og så spørger om noget dumt, så er sandsynligheden for at man diskvalificerer sig selv ret stor."
Thomas Hastrup-Leth, HR Business Partner, Sennheiser Communications A/S

CV

"Et godt CV er kort, præcist, relevant – men også personligt!"
CEO Lars Tversted, Zupa Recommended

Kort og præcist betyder, at du skal gøre dit CV læsevenligt. Det skal være overskueligt og struktureret. Og kun 2 - 3 sider.

Relevant betyder at du tænker virksomhed og job med ind i dit CV. Tænk over, hvilke erfaringer og resultater du vil sælge dig selv på i forhold til det job, du søger.

Gør dig tanker om, hvordan du kan:

 1. fremhæve de erfaringer, der er relevante for det job, du søger
 2. sætte dine kompetencer ind i en sammenhæng, der er relevant for det job, du søger
 3. give konkrete eksempler på, hvad du har lært, hvilke resultater du har opnået, og hvilken værdi det gav den virksomhed, du arbejdede for

Personligt: Start eventuelt dit CV med et kort, overordnet resumé af dig selv og dine kompetencer som i eksemplet her:

'Den røde tråd i mit arbejdsliv er programmering og test. Jeg er vant til komplekse hverdage med flere sidestillede projekter. Jeg bidrager med overblik og engagement. Og jeg følger altid opgaverne til dørs.'

Rent praktisk skal du sætte dit CV op i omvendt kronologisk orden, så det seneste job står først. Navngiv den virksomhed du har arbejdet for, din titel og skriv, hvilke centrale opgaver du havde i jobbet. 

Fremhæv de erfaringer og job i dit CV, der er relevante for det job, du søger nu. Og beskriv det, hvis du har haft gode resultater. Et eksempel kunne være:

'2007 – 2012 Tømrer hos Byg & Byg Aps
Opgaver inden for planlægning og udførelse. Udarbejdede tegninger i samarbejde med kunder, rådgav om lovgivningskrav og isolering. Siden jeg startede, har vi opbygget en afdeling med speciale i lovkrav og special-isolering, hvilket har medført, at vi også blev efterspurgt indenfor erhvervsbyggeri.'

Som nyuddannet kan du med fordel beskrive, hvad du har lært på dit studie. Og hvis du har løst opgaver i samarbejde med en virksomhed, så beskriv kort, hvilke erfaringer du har gjort dig.

Nogle af os har huller i vores CV.  Måske har vi passet familien, været syge, har realiseret os selv i Indien, været ledige eller andet. Og som regel er det ok. Måske har vi oven i købet lært noget. Har lært at håndtere vores stress, så vi ikke risikerer at gå ned igen, har læst filosofi, så vi nu tænker mere abstrakt, har lært at organisere vores  hverdag med tre småbørn ...

"Krisen har betydet, at der er mange superdygtige ledige derude ... og i hvert fald hver anden, jeg har til samtale er ledig. På den måde har tiden ændret sig."
Thomas Hastrup-Leth, HR Business Partner, Sennheiser Communications A/S

Pointen er at det er vigtigt at vise både ærlighed og personlighed, når du skriver CV og ansøgning. 

"Er der huller, så adressér det med det samme ... Det kan være du har været på barsel. Eller du har været ledig. Det er en ærlig snak, bare man har brugt tiden fornuftigt.

... Til mig kan man også godt skrive 'Jeg har sgu’ gået længe, jeg er måske lidt desperat, men du skal bare vide, jeg er god. Eller 'Jeg har gået i rigtig lang tid, noget af det handler om ... nu vil jeg i gang igen, og jeg tror jeg passer ind, fordi ...' 

Sagen er, at man ikke kommer ret langt uden at være ærlig."
CEO Lars Tversted, Zupa Recommended

Afslut eventuelt dit CV med at skrive, at du kan henvise til referencer, hvis ønsket – og gør dig klart før en samtale, hvem der er bedst egnet som reference til netop det job, du søger.

Samtalen

"Det er ikke snyd at forberede sig."
Thomas Hastrup-Leth, HR Business Partner, Sennheiser Communications A/S

Tænk over, hvad du vil fortælle om dig selv, dine særlige egenskaber og erfaringer i forhold til job og virksomhed – hvad kan du bidrage med? Hvad får virksomheden ud af at ansætte dig? Hvorfor vil du have jobbet, hvorfor vil du arbejde for lige denne virksomhed? 

Du skal overbevise virksomheden om, at du vil dem. Og du skal gøre det let for virksomheden at se netop dig i jobbet.

Du kan for eksempel forklare at 'den erfaring, jeg fik med forbrænding af farligt affald i mit tidligere job, passer perfekt til jobbet hos jer, fordi jeg kan udvikle videre på miljørigtig afskaffelse af farligt affald. Og så vil virksomheden hurtigere komme til at stå bedre end konkurrenterne.' 

Lyt, når du bliver spurgt om noget. Tænk dig om, før du svarer. Efter en samtale skal virksomheden have fået indtryk af, hvem du er, og hvad du kan. Og du skal have en følelse af, at du fik svaret godt og ærligt.

Fremhæv de successer og erfaringer, der passer til det job, du søger. Undlad at kritisere eller være negativ, når du svarer. Vi falder alle sammen for mennesker, der ser positivt på livet, og som virker venlige, dygtige og loyale.

Håndværksmester, ejer, direktør, butikschef og HR partner siger alle entydigt og samtykkende: Forbered dig. Vær dig selv. Vær åben og imødekommende. Fortæl. Lyt og svar. Giv dig tid til at overveje, hvad du vil svare og sige. Og vær ærlig. 

"Man skal ikke være for stille og selvudslettende, men man skal heller ikke være jeg-kan-det-hele-agtig. Det er der jo ingen af os der kan ... Man skal være ærlig. Jeg skal jo vide det, hvis der er noget, jeg skal tage hensyn til. Jeg finder jo alligevel ud af det, men så har folk  løjet. Og det duer ikke."
Marina Mulinacci, butikschef, Farumhus Konditori

Når du har tænkt over, hvad du kan bidrage med i forhold til dine tidligere erfaringer og dine kompetencer, så tænk over, hvad du vil vide om job og virksomhed. Samtalen skal give en afklaring – også for dig. 

"Jeg tror det er vigtigt, at du går til samtale med dét i baghovedet, at virksomheden er interesseret i at lære dig at kende ... og at begge parter skal ende med at være glade."
Thomas Hastrup-Leth, HR Business Partner, Sennheiser Communications A/S

Passer job og virksomhed til dine drømme? Passer du ind i kultur og jobfunktion? Vil du kede dig, blive frustreret over organisationen, eller har du netop noget, du kan give og få her, der kan skabe glæde begge veje?

OBS Nogle fagforeninger og a-kasser tilbyder, at du kan øve samtale med dem og eventuelt blive optaget på video, så du selv får et indtryk af, hvordan du virker udefra.

Spørgsmål du måske vil have afklaret

Når du forbereder dine spørgsmål, så tænk over, hvad der er vigtigt for dig, så din hverdag fungerer, og du trives.

Spørg gerne ind til arbejdsbetingelser og kollegaer:

 • Hvad er jeres forventninger til mig/den der får jobbet?
 • Hvilke er de centrale ansvarsområder? 
 • Hvem vil være mine nærmeste kollegaer – hvad arbejder de med?
 • Hvornår vil I gerne have, jeg tiltræder?
 • Skal jeg arbejde i team eller alene? 
 • Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud, og er arbejdstiden fleksibel eller fast? 

Spørgsmål du måske bliver stillet

Inden du går til samtale, kan du med fordel tjekke lønniveauet for den type stilling, du søger. Så ved du, hvad du kan forvente, og hvad du skal svare, hvis du bliver spurgt om dit lønkrav. Du kan spørge din fagforening, din a-kasse, tjekke lønstatistik.dk eller jobindex.dk.

Typiske indledende spørgsmål til en samtale

 • Fortæl om dig selv
  Med udgangspunkt i dit CV og din ansøgning, så fortæl kortfattet om din erfaring og evt. din uddannelse. Læg vægt på de seneste år. Fortæl eventuelt lidt om hvad du laver i din fritid.
 • Hvad er du god til / beskriv dine stærke og svage sider
  Fremhæv egenskaber der kan være gode i jobbet. Giv konkrete eksempler fra dit arbejds- eller fritidsliv: 'Jeg er god til at samarbejde, og hos spejderne har vi fået større medlemsglæde end tidligere, fordi alle bliver hørt og føler, at de er medbestemmende'. 
  Nævn kun et par svage sider og slut positivt: 'Jeg er ikke så god til at stå tidligt op, til gengæld arbejder jeg gerne om aftenen og i weekenden', 'Jeg er ikke god til tal, så det tager lidt længere tid at få begyndt på regnskabet end på at male stuen'.
 • Beskriv dig selv med fem ord

Tænk over, hvilke ord virksomheden / jobannoncen har fremhævet og brug dem, der passer på dig. Er det samarbejdsevne, omstillingsparat, fleksibel, PC-vant, god til sprog ...? 
Hvis du er ung, bliver du måske spurgt til din skolegang. 

Det kan fortælle noget om, hvordan du er til at håndtere stress, hvordan du har det med deadlines, og måske siger det også noget om, at du er bedst til praktisk arbejde eller muligvis hellere vil sidde stille og lære nyt.

 1. Kunne du lide at gå i skole?
 2. Var du altid forberedt?
 3. Afleverede du altid til tiden?
 4. Var du god til at gå til eksamen?
 5. Fik du gode karakterer?

Det er også typisk at spørge til:

I din ansøgning skriver du, at du er resultatorienteret – kan du give et eksempel på en situation, hvor du havde succes, fordi du var resultatorienteret?

 1. Hvad er den værste beslutning, du har taget som projektleder?
 2. Hvordan er din arbejdsproces, når du skal løse en opgave som ...
 3. Hvorfor forlod du din tidligere stilling?
 4. Hvilket ansvar havde du i din tidligere stilling?
 5. Hvad kan du bedst lide at arbejde med?
 6. Hvad kan du mindst lide at arbejde med?
 7. Hvad har du foretaget dig som ledig ud over at søge job?

Hvis du vil have mere inspiration før samtalen

Kommunikationsforum
God artikel om, hvordan du selv stiller de rigtige spørgsmål, når du er til samtale.
Kommunikationsforum
27 dræberspørgsmål du kan risikere at få stillet.
Curia
Jobrådgivning og rekrutteringsbureauet fortæller om at gå til samtale I.
Alecto
Jobrådgivning og rekrutteringsbureauet specialister indenfor jobrådgivning af akademikere
Du kan også med fordel tjekke fagforeningers og a-kassers hjemmesider; de har mange gode artikler og konkrete tips. Og nogle tilbyder, at du kan øve samtale med dem, så du er bedre forberedt.